Passieve multifunctionele zaal

De multifunctionele zaal Loerenboske in Sint-Katelijne-Waver is gebouwd volgens de passiefhuisstandaard met de super isolerende cellenbetonblok PASSIFBLOC+  (λ = 0,065 W/mK), zonder toevoeging van isolatiematerialen. De gemeente koos voor een uniek ovaalvormig ontwerp van architectenbureau Weysen & De Baere.

“Meer dan een sporthal moet het gebouw een nieuwe ankerplaats worden in het lokaal gemeenschapsleven van onze gemeente”, licht Schepen van Openbare Werken Joris De Pauw van Sint-Katelijne-Waver toe. “Het gebouw zal een belangrijke gemeenschapsfunctie opnemen. Overdag zal het gebruikt worden voor schoolse activiteiten zoals sport, turnen en buitenschoolse opvang. ’s Avonds en in het weekend kunnen gebruikers er terecht voor sport- en gemeenschapsactiviteiten. Centrum Dijkstein is dus een zeer multifunctioneel gebouw .”       

De ovale vorm met centrale ligging van de polyvalente zaal zorgt voor een zo compact mogelijk gebouw zodat op de beperkte projectruimte toch een aanzienlijke buitenruimte als speelveld beschikbaar wordt. Bovendien koos Sint-Katelijne-Waver zeer bewust voor passiefbouw. Schepen De Pauw: “Wij zijn een vooruitstrevende gemeente die duurzaamheid hoog in het vaandel draagt. We trachten zo groen en energievriendelijk mogelijk om te gaan met onze gebouwen en willen met onze publieke gebouwen ook een voorbeeldfunctie opnemen.”

Bouwbedrijf Pellikaan zorgde voor de uitvoering. Technisch directeur Rudy De Cock van Bouwbedrijf Pellikaan: “Met een λ-waarde van 0,065 W/mK maakt de PASSIFBLOC+ het mogelijk om passiefmuren te bouwen zonder isolatiematerialen. Omdat hij zo energiezuinig wordt geproduceerd en met een minimum aan grondstoffen, die bovendien volledig mineraal zijn, heeft de PASSIFBLOC+ ook een uitzonderlijk kleine ecologische voetafdruk. Bovendien is hij gemakkelijk te plaatsen en te verzagen, wat voor deze werf een belangrijk extra voordeel is. Om de afgeronde vorm te verkrijgen, zonder kieren of spleten, moet elke blok immers afzonderlijk worden gezaagd”, weet De Cock.        

Regio: 
Sint-Katelijne-Waver
Bouwheer: 
Gemeente Sint-Katelijne-Waver
Architect: 
Weysen & De Baere
Aannemer: 
Bouwbedrijf Pellikaan