Condé-sur-l’Escaut

Het eerste lage-energie scholencomplex in Frankrijk

Van bij de start werd gekozen voor een ‘lage energie’ project. Condé-sur-l’Escaut is de eerste school in geheel Frankrijk die volgens dit principe met Cellumat is gebouwd. Om de specificaties te halen die noodzakelijk waren om een ‘Projet à Haute Qualité Environnementale’ te realiseren, waren dikke, sterk isolerende buitenwanden cruciaal, zowel op energetisch als functioneel vlak.

Als belangrijkste ruwbouwmateriaal ging de voorkeur naar cellenbeton. Beton zelf bood geen volwaardig alternatief, vooral omwille van de hogere ecologische voetafdruk en de noodzaak om fors bijkomend te isoleren.

Hoewel aanvankelijk voor een concurrerende aanbieder werd geopteerd, viel de keuze uiteindelijk op Cellumat. De grote troeven van Cellumat:

  • de lokale productie in Saint-Saulve, waarmee het tegemoet kwam aan de vraag van de architect
  • de bijzondere troeven van GIGABLOC® van Cellumat
  • de dienstverlening, zoals onder andere de terugname van het werf- en verpakkingsafval en het maken van een legplan op maat

Daniel Bois is al 29 jaar burgemeester van Condé-sur-l’Escaut, en in die hoedanigheid treedt hij ook op als bouwheer. “Met de nieuwe school, waarvoor we op de steun konden rekenen van het nationale ANRU-programma, wilden we een project realiseren dat onze gehele lokale bevolking ten goede komt”, zegt Daniel Bois. “De regio heeft sterk geleden onder de economische recessie, en we wilden in een relatief korte tijdspanne een project dat een stimulans zou zijn voor de heropleving van de regio. Over de snelheid hebben we zeker niet te klagen gehad. Het project is bijzonder vlot uit de startblokken geschoten, en de snelheid van de uitvoering heeft iedereen reikhalzend doen uitzien naar het moment van de opening”.

Jean-Pierre Gougeau, die in opdracht van de gemeente belast was met het toezicht op de werf, heeft de bouw van nabij gevolgd. “Een schitterend project”, zo klinkt het. “Eerst en vooral omwille van de snelheid van uitvoering. Het gebouwencomplex was veel sneller klaar dan oorspronkelijk voor mogelijk gehouden. Het heeft ons ruim de tijd gelaten om ook de binnenafwerking tot in de puntjes te verzorgen, zonder tijdsdruk. Ten tweede omwille van de kwaliteit van het materiaal en de manier van uitvoering. De bouwvakkers waren bijzonder opgetogen over de eenvoudige manipulatie van de blokken en de vlotte verwerking. Het is een project waarover iedereen terecht fier mag zijn”.

Meer over dit project vindt u in deze brochure.

Regio: 
Nord-Pas-de-Calais (Frankrijk)
Bouwheer: 
gemeentebestuur van Condé-sur-l’Escaut
Architect: 
Blaq Architectes Lille Métropole
Aannemer: 
"Ramery Bâtiment, Cambrai"