Stevig bouwen in alle eenvoud met Cellumat

Excellente druksterkte ver boven de Europese minimumnorm: 2 N/mm²

Cellumatblokken van Cellumat beantwoorden niet alleen aan de BENOR-norm, ze kunnen ook een hogere belasting  aan dan klassieke ruwbouwmaterialen met toegevoegde isolatie. Hoe hoger de densiteitsklasse, hoe hoger het draagvermogen van de blokken. De kans op scheuren is ook kleiner dan bij de meeste andere ruwbouwmaterialen.

Met een druksterkte van 2 N/mm² ligt ENERGIEBLOC van Cellumat ver boven de Europese minimumnorm. Het dragend vermogen is zo groot dat u zonder probleem verschillende verdiepingen hoog kunt bouwen.

Vergelijking van de druksterkte van drie courant gebruikte metseltypes in België

Metseltype Cellumat

ENERGIEBLOC CELLUMAT C2/350

Nsd = 160 kN/ml

Fbk = 2 N/mm²
λ = 0,08 W/mK
U = 0,295 W/m²K

Metseltype baksteen

BAKSTEEN

Nsd = 147 kN/ml

Fbk = 8 N/mm²
Fm = 12 N/mm²
λ = 0,29 W/mK
+ isolatie 7 cm
PUR λ = 0,027 W/mK
U = 0,295 W/m²K

Metseltype betonsteen

BETONBLOK

Nsd = 134 kN/ml

Fbk = 8 N/mm²
Fm = 12 N/mm²
λ = 1,10 W/mK
+ isolatie 8 cm
PUR λ = 0,027 W/mK
U = 0,295 W/m²K

 • Alle materialen die voor de berekeningen in acht werden genomen zijn Benor en CE 2+ 
 • De 3 muren hebben dezelfde isolatiewaarde U
 • De drie muren hebben dezelfde afmetingen, namelijk een hoogte van 2,6 meter en een lengte van 4 meter
 • De excentrieke waarde  is identiek voor de drie gevallen, namelijk 0,05 x de dikte van het metselwerk
 • De berekeningen werden uitgevoerd volgens Eurocode 6

De voordelen van het lijmen van muren

Cellumat cellenbetonblokken worden aan elkaar gelijmd. De voegen tussen de verlijmde blokken zijn slechts 2 mm breed en zijn daarom veel sterker dan klassieke mortelvoegen. De Eurocode 6 berekeningen bevestigen de sterktevoordelen van het lijmen van muren.

Dunne lijmvoegen hebben nog andere voordelen:

 • ze vormen geen koudebruggen zoals klassieke mortelvoegen,
 • u bouwt sneller door blokken aan elkaar te lijmen,
 • u verbruikt veel minder water dan met mortel: de droogtijd is dan ook veel korter zodat u sneller aan de afwerking kunt beginnen,
 • door een muur te lijmen zijn de toleranties op de afmetingen van de blokken veel kleiner: zo verkrijgt u een vlakker en egaler muuroppervlak, dat maar een dunne bepleistering nodig heeft – waardoor u opnieuw fors bespaart.

Volle blokken zonder luchtgaten versterken dragend vermogen

De volle Cellumatblokken dragen de constructie volledig. Ze danken hun isolerende eigenschappen en hun lichte gewicht aan hun gesloten cellenstructuur – en niet aan zichtbare luchtgaten zoals andere ruwbouwmaterialen.

De cellenbetonblokken zijn ook dikker dan klassieke enkelwandige of dubbelwandige muren aangezien de isolatie in het blok geïntegreerd zit. Die extra dikte versterkt natuurlijk het dragend vermogen. U verliest echter geen ruimte omdat u geen isolatie nodig hebt.

Gepast materiaal om spanningen op te vangen

Cellumat produceert metselblokken die geschikt zijn voor alle bouwomstandigheden. Metselwerk moet bestand zijn tegen zowel drukspanning als buigtrekspanning. Om de zuivere trekspanning op te vangen, biedt Cellumat voegwapeningen aan. Dankzij deze wapeningen is uw metselwerk bestand tegen spanning door thermische en hygrometrische krimp, maar ook tegen verhoogde trekspanning door buigtrekkrachten veroorzaakt door bijvoorbeeld wind- of gronddruk.

Illustratie Dragend vermogen

 

Snel en gemakkelijk bouwen met Cellumat

Slim bouwen, dat is ook denken aan een goede voortgang van de werf. Met cellenbetonblokken van Cellumat bouwt u snel en eenvoudig:

 • De grote en lichte blokken zijn makkelijk te plaatsen, ook voor doe-het-zelvers. De grote afmetingen zijn voorzien van handgrepen.
 • De voegen worden gelijmd met een dunne laag: dat schiet sneller op, en de werf blijft proper.
 • De blokken zijn perfect verzaagbaar tot de juiste vorm op de werf.
 • Doordat de cellenbetonblokken van Cellumat in de massa isoleren en automatisch luchtdicht zijn hoeft u geen extra isolatie te plaatsen, en ook geen dichtheidsmembranen of tapes: zo wint u in één klap tijd en geld.
 • Het gamma toebehoren dat Cellumat aanbiedt vereenvoudigt de bouw van uw woning nog extra
 • Een gevelsteen plaatsen kan perfect, maar hoeft helemaal niet. De cellenbetonblokken van Cellumat kunnen evengoed mooi en snel afgewerkt worden met bijvoorbeeld een buitenpleister of steenstrips. Opnieuw tijd én geld gespaard!
 • Voor de afwerking van een binnenmuur in cellenbetonblokken is zelfs geen pleisterwerk nodig; u kunt rechtstreeks op de muur:
  - behangen met vezelstructuurpapier
  - schilderen met structuurverf