Uitstekende akoestische isolatie met cellenbetonblokken

Een hoorbaar verschil

Cellumat cellenbetonblokken hebben een sterke geluidsisolatiefactor (R). De geluidsisolerende eigenschappen van een bouwmateriaal hangen af van de absorptie en de weerkaatsing van geluidsgolven door het materiaal.

Illustratie Geabsordeerd geluid

Naast de massa is de oppervlaktestructuur van het materiaal een bepalende factor. Dankzij de open structuur van Cellumat cellenbeton wordt geluid beter geabsorbeerd dan bij materialen als glad beton. Dat is belangrijk in ruimten waar weerkaatsing van het geluid te vermijden is.

Dankzij zijn grote absorptievermogen is de geluidsisolatie R (dB) van een wand in Cellumatblokken tot 5 dB beter dan van wanden met een even grote massa (per m²) in andere materialen.

Illustratie Akoestische demping

Metselwerk in C2/400 Cellumatblokkenvan 24 cm dik, aan weerszijden niet bepleisterd, heeft reeds een geluidsisolatiewaarde Rw van 40 dB.

Voor scheidingsmuren tussen appartementen of twee-onder-een-kapwoningen, opgetrokken uit een dubbele muur in cellenbeton, een muur in Cellumat C4/500 van 17,5 cm dik en een muur in Cellumat C5/600 van 17,5 cm dik, bedraagt de geluidsabsorptie Rw 59 dB zonder bepleistering en met een spouw van 5 cm gevuld met steenwol.

Door de spouw met steenwol op te vullen verbetert de geluidsabsorptie. Dat bewijst nogmaals dat doelgerichte, uitgekiende akoestische maatregelen belangrijker zijn dan extreem zware materialen. Een doordacht ontwerp, waarbij geluidsbruggen tussen de twee delen van de muur vermeden worden, zal tot een betere isolatie leiden.

Akoestiek, een complexe zaak

De akoestiek van gebouwen is een complexe wetenschap. Het akoestische comfort is een combinatie van verschillende parameters:

  1. een doordacht ontwerp (onder andere de afwezigheid van geluidsbruggen),
  2. de materiaalkeuze,
  3. de uitvoeringsprecisie en de afwerking,
  4. de indeling van de ruimten (bijv. een slaapkamer naast de keuken),
  5. de geluidsfrequenties.

Er zijn verschillende soorten geluidsoverdracht:

  1. luchtgeluid: de overdracht van geluidsgolven door de lucht,
  2. de overdracht van geluid via vaste materialen zoals vloeren en muren,
  3. impactgeluid: resultaat van de trilling van bouwelementen.

Al te vaak wordt alleen gefocust op de akoestische eigenschappen van bouwmaterialen, terwijl het de totaliteit van de constructie is die de geluidskwaliteit bepaalt. Geluid wordt immers ook overgedragen via de verbindingen tussen de bouwelementen.

Voorbeeld

Een betonnen vloer van 20 cm dik heeft een geluidsisolatievermogen van ongeveer 55 dB. Maar als er een wand onder en boven de vloer staat, wordt dat vermogen gereduceerd tot 45 dB. Alle wanden zijn geluidsbruggen.

Illustratie Vergelijking geluiddemping

In de EN12354 normen worden zowel eenvoudige als complexe berekeningsmethoden voorgesteld. Vaak is akoestisch comfort veeleer een kwestie van meting, gelet op de vele parameters waarmee rekening moet worden gehouden.